Τελευταίες ειδήσεις

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013 - 2014

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά, καλή δύναμη και κουράγιο. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους που εντάσσονται στην εκπαιδευτική μας οικογένεια σε μια δύσκολη περίοδο και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.
Η φετινή σχολική χρονιά 2013-2014 ξεκινά, δυστυχώς, με κακούς οιωνούς και κάτω από τη βαριά σκιά του Μνημονίου, της Τρόικα, του ΔΝΤ, καθώς και των αντεκπαιδευτικών δυνάμεων εντός Κύπρου που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, για να χτυπήσουν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
Η αρνητική επίδραση των πιο πάνω παραγόντων για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η φετινή χρονιά ξεκινά με τεράστια κενά στη στελέχωση των σχολείων λόγω της παγοποίησης των προαγωγών που ψηφίστηκε, μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 175 θέσεις προαγωγής έχουν παραμείνει κενές, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην έχουν καλυφθεί με τον προβλεπόμενο αριθμό διευθυντικών στελεχών.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση μείωσαν δραστικά κατά 210 (περίπου 40%) τις θέσεις έκτακτων/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να παραμένουν αυτή τη στιγμή αδιόριστοι 215 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάστηκαν κατά την/τις προηγούμενη/ες σχολικές χρονιές. Τα δεδομένα αυτά ακυρώνουν ουσιαστικά τη μηνιαία αποκοπή μέχρι 2% από τους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών που επιβλήθηκε για τη διάσωση αυτών των θέσεων, διαψεύδοντας τα όσα διακήρυτταν πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών δεν πρόκειται ούτε να ανεχτεί ούτε να αποδεχτεί να μείνει στο δρόμο έστω και ένας συμβασιούχος συνάδελφός μας. Γι’ αυτό το λόγο εδώ και μήνες εισηγηθήκαμε τη λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ.      
Ταυτόχρονα, η φετινή χρονιά ξεκινά με την κατάργηση ορισμένων σημαντικών κατακτήσεων του κλάδου, οι οποίες βαπτίστηκαν στο μνημόνιο «μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα». Ανάμεσα σε άλλα μειώθηκε ο αριθμός των αποσπασμένων, καταργήθηκε η αναλογία  1:1,5 του διδακτικού χρόνου στα Εσπερινά Σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καταργήθηκε η παραχώρηση διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες, καταργήθηκε η καθοδήγηση (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς και μειώθηκαν δραστικά οι ώρες στήριξης που παραχωρούνται στα σχολεία.
Συνάδελφοι,
Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι οι πιο πάνω αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι οι τελευταίες που μας περιμένουν. Αντίθετα, πολλά είναι αυτά που μεθοδεύονται αυτή την περίοδο πίσω από τις πλάτες μας, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχει ήδη καταθέσει μια σειρά εφιαλτικών εισηγήσεων για την Παιδεία μας, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα μετά από πρόσκληση της Κυβέρνησης, για να «αξιολογήσει» το δημόσιο σχολείο και να εισηγηθεί μέτρα, τα οποία όπου εφαρμόστηκαν, ήταν καταστρεπτικά για τα εκπαιδευτικά συστήματα.   
Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών θ’ αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και των περικοπών.
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών σας καλεί να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα, τόσο για να τηρήσουν το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση τη δέσμευσή τους για να μην απολυθεί ούτε ένας συμβασιούχος συνάδελφός μας, γεγονός που θα εξουδετέρωνε τη συνεισφορά όλων μας για τη διάσωση των θέσεων συμβασιούχων, όσο και για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις και τα μέτρα που στρέφονται εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου που αναμένονται σύντομα.

2 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου