Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μακαριώτατε, τα κάνατε…σαρδάμ!!!

Μακαριώτατε πάλι τα καταφέρατε να εκτεθείτε.  Πέσατε θύμα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και της ημιμάθειας.  Για το πρώτο δεν πολυευθύνεστε.  Για το δεύτερο και το τρίτο φέρετε ακέραια την ευθύνη.  Πήρατε θέση για ένα θέμα που δεν κατέχετε.  Έχετε άποψη για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα που δεν διαβάσατε.  Πήρατε θέση για την γλώσσα, αναθεματίσατε την κυπριακή διάλεκτο, ως αιτία όλων των κακών και κινδυνολογήσατε για το μέλλον του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού
Και γι’ όλα αυτά φταίει η… προηγούμενη κυβέρνηση. Σας ακούω φυσικά να μιλάτε συχνά για επιχειρήσεις, τράπεζες, μετοχές, χρηματιστήρια.  Ποτέ δεν άκουσα τον πνευματικό, το θεολογικό λόγο σας.  Χρησιμοποιείται μάλιστα μια γλώσσα μιξοβάρβαρη, που δεν είναι ούτε κοινή ελληνική, ούτε κυπριακή διάλεκτος σίγουρα, ούτε και καθαρεύουσα.  Μια αποπνευματικοποιημένη γλώσσα.
Αν λοιπόν, Μακαριώτατε, διαβάζατε την Έκθεση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, θα διαπιστώνατε ότι αυτή στηρίζεται στις αρχαιοελληνικές αξίες, τις οποίες συχνά επικαλείστε, όπως και τους αρχαίους Έλληνες Κλασσικούς (Αριστοτέλη, Πλάτωνα κ.ά.).  Εσείς τη χαρακτηρίσατε «αριστερίζουσα» και «ανθελληνική».
Λέτε ότι «χρειαζόμαστε Παιδεία που να μας φέρνει σε επαφή με την Ευρώπη, όχι τον επαρχιωτισμό».  Μα στην Ευρώπη οι κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές.  Το ίδιο και τα σχολεία.  Εσείς ισχυριστήκατε ότι «η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών δημιουργεί προβλήματα τόσο στο γλωσσικό όσο και στο μαθησιακό επίπεδο των δικών μας παιδιών.
Μακαριώτατε, τι θα πει «δικά μας»: Από έναν Ιεράρχη θα περιμέναμε άλλη προσέγγιση.  Όλα δικά μας είναι. Και ο Χριστός παιδί περιπλανώμενων μεταναστών δεν ήταν;  Έχετε εισέλθει και σε επιστημονικο-γλωσσικά ζητήματα.  Απορρίπτετε -λέτε- τον κριτικό εγγραμματισμό! Οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη.  Θα μπορούσατε να τεκμηριώσετε τη θέση σας και σεις επιστημονικά.  Όχι απλά απορριπτικά.
Φοβάστε την Κυπριακή διάλεκτο!  Μια ελληνικότατη διάλεκτο.  Με τα παράσημα που της προσέδωσε η Ιστορία, είτε αυτά είναι Τούρκικα, Αγγλικά, Αραβικά ή άλλα.  Όπως όλες οι ελληνικές διάλεκτοι και ιδιώματα.  Όπως και αυτή ακόμα η κοινή ελληνική.  Δεν κινδυνεύει η γλώσσα μας, ούτε η Ιστορία μας, ούτε ο πολιτισμός και η ύπαρξή μας από το Βασίλη Μιχαηλίδη, το Δημήτρη Λιπέρτη ή τον Παύλο Λιασίδη.  Η γλωσσική πενία, στο βαθμό που υπάρχει, θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία της κυρίως στην κοινωνία.  Στην εισβολή της εικόνας, στην κακή χρήση της τεχνολογίας, στην παρακμή του διαλόγου.
Το ζήτημα Μακαριώτατε σήμερα είναι: πόσο μιλάμε, πόσο ακούμε και ποιον ακούμε.  Οι ευθύνες είναι τεράστιες, τόσο του κράτους, της παιδείας, των εκπαιδευτικών, αλλά και των Μ.Μ.Ε. που επίσης διδάσκουν και καλλιεργούν την γλώσσα στο λαό.

Σωτήρης Χαραλάμπους,
Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου