Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση 210 θέσεων και 178 αδιόριστοι στη Μέση Εκπαίδευση… και η κοροϊδία Υπουργείου Παιδείας και Κυβέρνησης συνεχίζεται…


Παρά τις δημόσιες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επαναδιορισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στα πλαίσια δημοσιογραφικής του διάσκεψης τον Απρίλιο του 2013 για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία επαναλήφθηκε στις 12 του Ιούλη κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης∙
Παρά την καταβολή μόνιμης εισφοράς όλων των δημοσίων υπάλληλων ύψους 0,8-2% του μισθού τους με στόχο των επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων και εκτάκτων στο δημόσιο, από τον Ιούνιο του 2013∙
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού απέναντι στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στις 30 Μαρτίου 2013, κατά την οποία ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι η αύξηση της ώρας θα ανταλλαχτεί με μόνιμη εισφορά και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμφωνηθούν στο μνημόνιο θα επιφέρουν μειώσεις στον αριθμό των αναγκών, οι οποίες όμως θα καλυφθούν από αντισταθμιστικά μέτρα∙
Τα πραγματικά δεδομένα στη Μέση Εκπαίδευση έχουν ως εξής:
Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση μείωσαν δραστικά κατά 210 (περίπου 40%) τις θέσεις έκτακτων/συμβασιούχων εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης. 
Αποτέλεσμα της μείωσης των θέσεων εκτάκτων/συμβασιούχων είναι να μένουν μετά και τους τελευταίους διορισμούς αδιόριστοι μόνο στη Μέση Εκπαίδευση 178 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάστηκαν κατά την/τις προηγούμενη/ες σχολικές χρονιές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι που πριν λίγους μήνες δήλωναν ότι έσωσαν τις 230 θέσεις που θα χάνονταν στη Μέση Εκπαίδευση από την αύξηση του διδακτικού χρόνου αφαίρεσαν σχεδόν τον ίδιο σχεδόν αριθμό θέσεων (210) με άλλον τρόπο, προσφέροντας στην Τρόικα διπλάσιες εξοικονομήσεις από όσες είχαν ζητηθεί αρχικά, γιατί, πέρα από τις θέσεις επέβαλαν και τη μόνιμη αποκοπή στους μισθούς μέχρι 2%.
Και αντί να ψάξουν τρόπους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να λάβουν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν ασύστολα, όπως έκαναν εξ’ αρχής.
Αρχικά δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα με τους συμβασιούχους, δηλώνοντας ότι θα διοριστούν όλοι.
Όταν είδαν το πρόβλημα, εκστόμισαν την ανύπαρκτη, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, πρόταση για εργοδότηση συναδέλφων που θα παραμείνουν αδιόριστοι στην Εθνική Φρουρά.
Τώρα τα ρίχνουν όλα στη μαζική φυγή αλλόγλωσσων μαθητών που δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Πέρα από το γεγονός ότι στη φυγή των αλλόγλωσσων οφείλεται μόνο μια μείωση της τάξης των 80 θέσεων, παραθέτουμε ως απάντηση απλά ένα σύντομο απόσπασμα από ανακοίνωση της Προοδευτικής τον Απρίλιο:
«Ταυτόχρονα, οι ανάγκες για διορισμούς αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στη Μέση Εκπαίδευση, της μαζικής φυγής των αλλόγλωσσων μαθητών, της δραστικής μείωσης των περιόδων που παραχωρούνται για τη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, του τερματισμού της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ωρολογίων προγραμμάτων στα Γυμνάσια και του προγράμματος επιμόρφωσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα».
Τα δεδομένα ήταν γνωστά εδώ και μήνες και οι Κυβερνώντες δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προλάβουν το πρόβλημα. Αντίθετα, έκαναν πολλά για να εντείνουν το πρόβλημα:
·         Μείωσαν τον αριθμό των αποσπάσεων.
·         Κατάργησαν την αναλογία  1:1,5 του διδακτικού χρόνου σε εσπερινά σχολεία της Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/
·         Κατάργησαν την παραχώρηση διδακτικού χρόνου στους εκπαιδευτικούς για να μετακινούνται σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές επαρχίες.
·         Κατάργησαν την καθοδήγηση (μέντορας) για την προϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς.
·         Μείωσαν δραστικά τις ώρες στήριξης που παραχωρούνται στα σχολεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τραγικό αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι να μένουν αδιόριστοι περίπου 65 Φιλόλογοι.
Και ρωτάμε:
Γιατί το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν κάθονται επιτέλους να συζητήσουν σοβαρά τρόπους επίλυσης του προβλήματος, αντί να αναλώνονται σε  επικοινωνιακά παιχνίδια.
Γιατί η πλειοψηφία της ΟΕΛΜΕΚ κρατά αυτή την σιωπηλή στάση, παίζοντας το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή πέρα από το πετσόκομμα των θέσεων και τα τεράστια κενά στη στελέχωση των σχολείων όπου λείπουν τουλάχιστον 175 διευθυντικά στελέχη για να ξυπνήσουν.
Ως Προοδευτική δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να μείνει στο δρόμο έστω και ένας συμβασιούχος συνάδελφός μας, γιατί δεν αποδεχόμαστε την κοροϊδία και γιατί είμαστε βέβαιοι ότι η σιωπή μας θα ανοίξει στην Τρόικα και στις αντεκπαιδευτικές δυνάμεις εντός Κύπρου την όρεξη για ακόμα χειρότερα μέτρα και συμπεριφορές στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου