Τελευταίες ειδήσεις

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Καλοσώρισμα συναδέλφων Προυπηρεσιακής

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σας καλοσωρίζουμε στην Μέση Εκπαίδευση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η απογύμνωση των θεσμών και η υποβάθμιση των κοινωνικών ιστών σε μια οικονομικά παγκοσμιοποιημένη κοινωνία αναπόφευκτα έχουν τις αρνητικές επιδράσεις τους στο χώρο της εκπαίδευσης καθιστώντας το έργο του εκπαιδευτικού πολυδιάστατο και σίγουρα πολύ απαιτητικό. Για αυτούς τους λόγους η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών θεωρεί ως επιβεβλημένη ανάγκη τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τόσο πριν την ένταξη τους στο επάγγελμα όσο και κατά την επαγγελματική τους πορεία. Με βάση αυτή την θέση είχαμε ζητήσει εδώ και χρόνια την αναβάθμιση του προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης υπό την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ώστε αυτό να συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού ώστε να προετοιμάζει το νέο εκπαιδευτικό να ενταχθεί όσο το δυνατό πιο ομαλά στο περιβάλλον του σχολείου και της τάξης. Δυστυχώς οι εκκλήσεις της Κίνησης μας δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα το πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να αφεθεί να ατονήσει και να επικρατήσει δημόσια η άποψη πως το Πρόγραμμα για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να αναληφθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως και τελικά έγινε. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ εξακολουθεί να πιστεύει πως αν γίνονταν έγκαιρα οι διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα αλλά και στο ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αυτό θα αποτελούσε την πιο ορθή λύση αφού πιστεύουμε πως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο λόγω της οργανικής του σχέσης με την Μέση εκπαίδευση θα μπορούσε εύκολα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός απαιτητικού προγράμματος.
Με την τελική επικράτηση της άποψης ότι το πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης θα πρέπει να το αναλάβει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ πάλεψε στα πλαίσια του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ ώστε να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές στο προτεινόμενο πρόγραμμα που να το καθιστούν λειτουργικό αλλά και να ανταποκρίνεται στα πλαίσια της κατάρτισης των νέων συναδέλφων ώστε να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη άνεση στο δύσκολο έργο τους στα σχολεία. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ σε καμιά περίπτωση δεν συναίνεσε με την άποψη που ήθελε το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης να λειτουργεί ως «φίλτρο» για «ξεκαθάρισμα» των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Δυστυχώς παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν, το πρόγραμμα συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μιας προϋπηρεσιακής κατάρτισης, παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες και προβλήματα που εντοπίζονται και στην αξιολόγηση που έγινε.
Έχουμε καταθέσει προτάσεις για διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να διέπει την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση, αλλά και προτάσεις για διαμόρφωση ενός προοδευτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και την προηγούμενη πείρα των υποψηφίων εκπαιδευτικών που θα κληθούν να το παρακολουθήσουν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να επιστρέψει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Συγκεκριμένα προτείναμε τα ακόλουθα:
• Μείωση της διάρκειας του προγράμματος
• Όλα τα μαθήματα να προσφέρονται σε Λευκωσία και Λεμεσό
• Αύξηση της σχολικής εμπειρίας εις βάρος των θεωρητικών μαθημάτων
• Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης (μικρές γραπτές εργασίες ή παρουσιάσεις και όχι εξετάσεις και εργασίες επιπέδου μεταπτυχιακού προγράμματος
• Μη εξέταση των μαθημάτων ειδικότητας των συναδέλφων
Παράλληλα με τα πιο πάνω πρωτοστατήσαμε ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία με το Υπουργείο παιδείας και Πολιτισμού ώστε οι συνάδελφοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα και βρίσκονται στα σχολεία διορισμένοι να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης από το σχολείο, και ταυτόχρονα η ΕΕΥ να καταβάλει προσπάθεια ώστε οι συνάδελφοι αυτοί να μην τοποθετούνται σε ακριτικά σχολεία.
Συνάδελφοι,
Σας διαβεβαιώνουμε ότι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θα βρίσκεται στο πλευρό σας να σας στηρίζει ώστε να έχετε μια εποικοδομητική πορεία τώρα ως υποψήφιοι στο πρόγραμμα αλλά και μετά ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί.
Για τυχόν απορίες ή προβλήματα που θα παρουσιάζονται στο πρόγραμμα σας καλούμε να επικοινωνείτε με τα στελέχη της Προοδευτικής:
Σωτήρης Χαραλάμπους 99383907 Λ/ΣΙΑ
Ελευθερία Θεοδώρου 99687577 Λ/ΣΟΣ
Δημητρίου Θεοτέρα 99339158 Λ/ΚΑ-ΑΜΜ/ΣΤΟΣ
Γιώργος Γιαλλούρης 99850479 ΠΑΦΟΣ

ή στο email proodeftikikath@gmail.com
και στο blog
http://proodeftikikath.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου