Τελευταίες ειδήσεις

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Προσχέδια ψηφισμάτων ΠΣΓΑ 24ης Ιουνίου 2010

PROSXEDIA

2 σχόλια:

  1. Αρχικά οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η Λογοδοσία αφορά στην Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ και όχι στο ΚΔΣ, διότι δεν κατέστη δυνατόν να είναι έτοιμη η λογοδοσία στην τελευταία συνεδρία του ΚΔΣ, σύμφωνα με πληροφορίες μου, με αποκλειστική ευθύνη της Προέδρου.
    Στη συζήτηση που ακολούθησε επί της Λογοδοσίας της Πρόεδρου η πλειοψηφία των ομιλητών διαπίστωσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει σταθερή πορεία, είναι πελαγωμένη, χωρίς θέσεις και κυριαρχεί η ατολμία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ατεκμηρίωτες καταγγελίες του προέδρου της Αλλαγής εναντίον του κου Τσιάκαλου ότι πληρώνεται αδρά και δεν έχει παράξει αποτέλεσμα. Κινούνται τελευταία στα ίδια μήκη κύματος που κινείται και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε αναντιστοιχίες στόχων, παρακαλώ, με τα αναλυτικά προγράμματα κ.λπ. Στην ίδια μηδενιστική κατεύθυνση και ο πρόεδρος της ΔΗΚΙ, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας ότι δεν έχουν κάνει τίποτε.
    Εκεί όμως που προκλήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Αρχικά να πούμε ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε άγνοια για περιεχόμενο της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και των βουλευτών του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλου και Αθ. Κυριακίδου!!! Παρόλο που ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΚΙ, ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ παρακαλούν να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης, δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για την πρόταση. Όταν στέλεχος της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ Κίνησης Καθηγητών ζήτησε να διαβάσει την πρόταση νόμου που εξασφάλισε από τη Βουλή, τού το αρνήθηκαν. Κι όμως οι καθηγητές -γενικοί αντιπρόσωποι κυρίως από τις τρεις αυτές κινήσεις- ψήφισαν 72 εναντίον 36 (οι υπόλοιποι 72 γενικοί αντιπρόσωποι που ήσαν;), για να αυξηθεί το όριο, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική πρόταση!!! Η πρόταση αυτή προβλέπει για τους μόνιμους καθηγητές τα ίδια δικαιώματα που είχαν ως τώρα, πλέον του «δικαιώματος επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης ως το 63ο έτος της ηλικίας τους.» Για όλους τους ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ και ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ (πάνω από 1200 συνάδελφοι) το όριο επεκτείνεται υποχρεωτικά στο 63ο της ηλικίας τους, αφού αποκτούν δικαίωμα πρόωρης αφυπηρέτησης στα 58 από 55 που είναι για τους μόνιμους καθηγητές. Εντύπωση προκάλεσε και ο λόγος για τον οποίο σήμερα αρνούνται ένα νέο δημοψήφισμα οι τρεις Κινήσεις. Ο λόγος, λοιπόν, είναι ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν έφεραν πρόταση. Και επειδή ο πρόεδρος δεν τους έδωσε πρόταση οι δημοκράτες της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ «διορθώνουν» το προηγούμενο δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν 6000 καθηγητές με μια άλλη απόφαση που έλαβαν 70 καθηγητές!!! Ύστερα διερωτούνται κάποιοι, γιατί τα μέλη δεν αγκαλιάζουν την ΟΕΛΜΕΚ... Η ΟΕΛΜΕΚ κατάντησε μικρομάγαζο των προσωπικών εξυπηρετήσεων κάποιων στελεχών, οι ίδιοι παραδέχονται ότι ο κλάδος δεν ακολουθεί, γιατί η ηγεσία δεν εμπνέει, εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα κ.λπ.
    Απορίες προκάλεσε η στάση του προέδρου της ΑΛΛΑΓΗΣ για το ομόφωνο προσχέδιο ψηφίσματος για τις αποσπάσεις, όπου επεδίωξε και τελικά πέτυχε να αλλάξει. Η επίμαχη παράγραφος έλεγε «Θέση της Οργάνωσής μας σχετικά με τις αποσπάσεις είναι ότι μέλη των Επαρχιακών Συμβουλίων της ΟΕΛΜΕK ή του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ ή των Κεντρικών Συμβουλίων των Συνδέσμων δεν θα πρέπει να αποσπώνται ως Σύμβουλοι στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης στο Γραφεία της Γενικής Διευθύντριας, στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας, στα γραφεία των Επιθεωρητών και των Επαρχιακών Επιθεωρητών.» Ήθελε η πρόταση να μην περιλαμβάνει τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων των Συνδέσμων. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δήλωσε η κα Σεμελίδου πριν λίγες μέρες στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ με αφορμή της Παγκύπρια Συνέλευση Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ ότι «ζητήσαμε από την Κυβέρνηση πρόταση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κατατεθεί κάτι. Το θέμα συζητείται στη Βουλή, με βάση αυτό που ισχύει στους δημοσίους υπαλλήλους να ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς».
    Η κα Σεμελίδου όπως και καμία από της Κινήσεις που συμμετέχουν στην ΟΕΛΜΕΚ δεν έθεσε το συγκεκριμένο θέμα για Επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης πλην της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών. Ασφαλώς η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος δεν έχει να κάνει με την δήθεν πρόταση που έπρεπε να καταθέσει η κυβέρνηση, η οποία στο προεκλογικό της πρόγραμμα ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ να μην υιοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά για να συζητηθούν τρόποι αποτροπής του μέτρου αυτού για τους εκπαιδευτικούς και η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων που θα ενισχύσουν τις χαμηλές συντάξεις όσων εκπαιδευτικών έχουν πρόβλημα. Από την άλλη το δημοψήφισμα των Καθηγητών του Φεβρουαρίου του 2006 θα έπρεπε από την κα Σεμελίδου και την ΟΕΛΜΕΚ να τύχει περισσότερου σεβασμού. Τουλάχιστον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή