Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Άκρως επικίνδυνες «ιδέες» από τον ΔΗΣΥ για την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς



Μετά την πρόσφατη  συνάντηση που είχε η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι πλέον φανερό ότι νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις σε βάρος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών επανέρχονται, και απ’ ό,τι φαίνεται αυτή τη φορά θα είναι στην πιο ακραία τους μορφή. Δυστυχώς, από τα πλέον επίσημα χείλη της ηγεσίας και του ίδιου του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ακούστηκαν «ιδέες» και σχεδιασμοί που μόνο προβληματισμό και απογοήτευση προκαλούν. Μεταξύ των ευφάνταστων «ιδεών» που ακούστηκαν στη συνάντηση ήταν:

  1. Η αύξηση των περιόδων διδασκαλίας των Διευθυντών, ΒΔ Α΄ (αν δεν καταργηθούν), των Β.Δ. και των απλών εκπαιδευτικών.
  2. H αύξηση των μαθητών/τριών στα τμήματα.
  3. Η προκήρυξη των διευθυντικών θέσεων των σχολείων, ώστε τις θέσεις αυτές να μπορούν να τις διεκδικήσουν και μη εκπαιδευτικοί, καθώς η διεύθυνση ενός σχολείου είναι όπως ειπώθηκε θέμα management.
  4. Η διασύνδεση των μισθών των εκπαιδευτικών με την παραγωγικότητά τους.
  5. Ενδεχόμενη κατάργηση της θέσης του Β/Δ Α΄ στο πλαίσιο των προτεινόμενων σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

Από τα πιο πάνω αλλά και από όσα εξυφαίνονται και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τον τελευταίο καρό σε σχέση με τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα, το νέο σύστημα Διορισμών, το νέο σύστημα αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, το σύστημα Επιμόρφωσης κ.λπ., είναι φανερό ότι άρχισαν να προωθούνται προς υλοποίηση τα όσα νεοφιλελεύθερα σενάρια υπαγόρευαν από καιρό η Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Καλούμε, λοιπόν, τον εκπαιδευτικό κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί οι γνωστοί εδώ και χρόνια αντιεκπαιδευτικοί κύκλοι προγραμματίζουν να ανοίξουν όλα αυτά τα ζητήματα άμεσα και να τα κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκμεταλλευόμενο τις γιορτές του Πάσχα καταθέτει τις προτάσεις του στις 23 Μαρτίου και ζητά τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ μέχρι τις 7 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), τις 17 και 19 αντίστοιχα.

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί τους εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση και αγώνα εναντίον όλων αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνιστούν διάλυση του δημόσιου σχολείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου