Τελευταίες ειδήσεις

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ, ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πολύ επιτυχής η εκδήλωση που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, στις 3/2/2009, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την ταινία «Το Τείχος μας» των Πανίκου Χρυσάνθου και Niazi Kizilyurek. Τα τρία αποσπάσματα που επιλέγηκαν έδιναν από μόνα τους πολλά μηνύματα. 

Το πρώτο, μεσα από μια σύντομη συνομιλία των δημιουργών της ταινίας στο Λήδρα Πάλας, παρουσιάζεται η αλλόκοτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και υποχρεώνει τον Niazi από το Νότιο μέρος της  Κύπρου να ζεί στο Βορρά, και τον Πανίκο από το Βόρειο μέρος της Κύπρου να ζει στο Νότο. 

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε μια περιδιάβαση της ποιήτριας Nese Yasin. στο χωρίο της την Περιστερώνα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμα σε παιδική ηλικία.. Η Nese αναπολεί τα αθώα παιδικά της χρόνια στο χωριό της. 

 Το τρίτο απόσπασμα παρουσιάζει τον ποιητή Χαράλαμπο Δημοσθένους να ζεί στην προσφυγιά και να νοσταλγεί τον αδικοχαμένο γιο του, που τον έχασε υπερασπιζόμενο την πατρίδα σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα (κατά τον ίδιο) το 1974. 

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με ποιήματα της Nese Yasin και Χαράλαμπου Δημοσθένους καθώς και το γνωστό τραγούδι «Ποιο Μισό» της Nese

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύλλογο δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. 

Δυστυχώς ‘όμως με έκπληξη μας διαβάσαμε στην εφημερίδα «Σημερινή» στις 5/2/2009 τα εξής: «Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε άλλη προσπάθεια για να μεταβούν σε σχολείο Μέσης των Κοκκινοχωριών δύο γνωστοί Τουρκοκύπριοι, για να μιλήσουν στο πλαίσιο του στόχου του υπουργείου. Όταν έγινε γνωστή η επίσκεψη των δύο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο ομιλητών να υποχρεωθεί να δηλώσει άρρωστος και να αναβληθεί η συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές ζήτησαν μαζί με τους Τουρκοκύπριους να παραστούν και μιλήσουν και συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, κάτι που απορρίφθηκε ασυζητητί από τους ομιλητές.» 

 Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι στο εν λόγω δημοσίευμα οι ανακρίβειες είναι περισσότερες από τα πραγματικά γεγονότα που αναφέρει. Πρώτα απ’ όλα το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου ο αρθογράφος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν ανήκει στην περιοχή Κοκκινοχωρίων. Δεύτερο οι προσκεκλημένοι, που θα έδιναν ασφαλώς ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση ήταν οι δύο δημιουργοί της ταινίας και όχι δύο Τουρκοκύπριοι. Η παρουσία τους όμως δεν αποτελούσε το κύριο μέρος της εκδήλωσης. Το αν ο κ. Kizilyurek δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας συγγενικού του προσώπου, δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογικό να αμφισβητείται. Όσο για αντιδράσεις, ποτέ δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Δύο μεμονωμένα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η διευθύντρια από γονείς που εξέφρασαν ανησυχίες, κυρίως λόγω παραπληροφόρησης που έτυχαν και οι οποίες διασκεδάστηκαν από την διεύθυνση, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται έντονες. Άλλωστε ο καθηγητικός σύλλογος επαναβεβαίωσε την επιθυμία του για πραγματοποίηση της εκδήλωσης και μετά από αυτό το γεγονός. Όσο για τις πληροφορίες που αναφέρει ο συντάκτης ότι μαθητές ζήτησαν να μιλήσουν και συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, οφείλω να αναφέρω ότι πρόκειται για μια ακόμη παραπληροφόρηση που έτυχε, ηθελημένα ή μη, ο εν λόγω δημοσιογράφος. 

Η προσπάθεια καλλιέργειας πολεμικού κλίματος και εκφοβισμού των συναδέλφων που προσπαθούν για προώθηση του στόχου καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, δεν θα περάσει. Γιατί για να επανενωθεί η Κύπρος μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά. Αφήστε τα παιδιά μας να μάθουν να ζουν ειρηνικά. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και δεν πτοούμαστε από τις οποιεσδήποτε φωνές μισαλλοδοξίας. 

Κυριακος Ματθαίου,

Μαθηματικός.

εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου