Τελευταίες ειδήσεις

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μαθηματικά με το Geogebra - Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το geogebra είναι ένα δωρεαν λογισμικό που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει στην εισαγωγή της Τεχνολογίας στη διδασκαλία των Μαθηματικών και στη συνεργασία της Παγκόσμιας Μαθηματικής κοινότητας για δημιουργία και συλλογή υλικού που θα είναι δωρεάν στη διάθεση όλων (καθηγητών, μαθητών, γονέων).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μαθηματικοί από όλες τις χώρες του κόσμου ανεβάζουν υλικό που δημιουργήθηκε με το  προγραμμα αυτό στη διέυθυνση:

http://www.geogebra.org/en/upload/

Σε αυτό το χώρο θα δείτε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί φάκελος με το όνομα Cyprus όπου γίνεται προσπάθεια για να μαζευτεί υλικό για τη διδασκαλία και μάθηση των μαθηματικών σύμφωνα με την ύλη των σχολείων της Κύπρου. Στόχος είναι να συμβάλουμε όλοι μαζί στο να δημιουργήσουμε υλικό για όλη την ύλη του σχολείου. Δηλ. σε αυτό τον φάκελο μπορεί ο καθένας να κατεβάσει υλικό και να το χρησιμοποιήσει. Μπορεί όμως και να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια κάνοντας upload υλικό (ggb και html files) αφού πρώτα κάνει Registration και  login. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας φάκελος για κάθε τάξη και να βάζουμε εκεί υλικό.

Σημειώστε ότι στο φάκελο english υπάρχει υλικό για σχεδόν όλα τα κεφάλαια, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε, να το μεταφράσουμε και να το ανεβάσουμε πάλι στο φάκελο Cyprus. 

Αφού δημιουργηθεί αυτό το υλικό, μετά πολύ εύκολα μπορεί να οργανωθεί σε μια ιστοσελίδα ή ένα blog, για να είναι προσβάσιμο από όλους (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς).

Δείτε για παράδειγμα ένα blog που δημιουργήθηκε για το Γυμνάσιο της Ξυλοτύμπου στη διέυθυνση:

http://ksilotympoumath.blogspot.com 

το οποίο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα εξής:

Μαθηματικά ΄Γ Τάξης

Τριγωνομετρία

 Συναρτήσεις

Μαθηματικά Ά Τάξης

 Εμβαδά Επιπέδων Σχημάτων

Όλοι μαζί έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη, κόντρα στον ατομικισμό που καλλιεργούσαν κάποιοι τόσα χρόνια, απαιτώντας από τον εκπαιδευτικό να ετοιμάζει όλο το υλικό ο καθένας για τον εαυτό του.

Κυριάκος Ματθαίου

Μαθηματικός

1 σχόλιο: