Τελευταίες ειδήσεις

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», 17/02/2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος».

Μετά τη συνάντηση ο Εκπρόσωπος των τουρκοκυπριακών οργανώσεων που αποτελούν την πλατφόρμα Ειρήνης κ. Σιενέρ Ελτζίλ δήλωσε, μέσω διερμηνέα, στους δημοσιογράφους: «Πραγματοποιήσαμε σήμερα μια από τις επισκέψεις που κάνουμε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας ως Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης η οποία δημιουργήθηκε από 37 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Eπιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προσπάθεια των δύο ηγετών με στόχο τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου και θεωρούμε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα των δύο ηγετών στις 21 Μαΐου και 1η Ιουλίου ήταν σημαντικά ανοίγματα για την επίλυση του Κυπριακού. Παρατηρούμε ότι εκείνες οι δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη λύση, αλλά τη διατήρηση του στάτους κβο, συνεργάζονται και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υψώσουμε τη φωνή μας περισσότερο από αυτούς για να ακουστεί η φωνή των Κυπρίων υπέρ της λύσης».

Είπε ακόμη ότι «ο λόγος των δεινών των Κυπρίων είναι η συνέχιση της διαίρεσης στο νησί μας. Πιστεύουμε σε αυτή τη διαδικασία προς τη λύση. Και στις δύο κοινότητες πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία σε τομείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς διότι πιστεύουμε ότι και αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση της λύσης». Ο κ. Ελτζίλ πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού επείγει εφόσον συνεχίζεται και ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων. Είπε, εξάλλου, ότι η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας επισκέφθηκε και τους δύο ηγέτες και σημείωσε: «Aποκομίσαμε την άποψη ότι, πράγματι, έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και ως κοινωνικό Κίνημα θα αποδείξουμε εμπράκτως την υποστήριξή μας στη διαδικασία λύσης».

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος των ελληνοκυπριακών οργανώσεων που μετέχουν στην πλατφόρμα ειρήνης κ. Χρίστος Ευθυμίου ανέφερε: «H φωνή των οργανώσεων που συμμετέχουν στη Δικοινοτική Πρωτοβουλία είναι κοινή. Αυτός ήταν και ο στόχος μας: να διαμορφώσουμε μια κοινή φωνή γύρω από τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκτενή ενημέρωση στην οποία προέβη. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και θα είμαστε στο πλευρό τους για να ενημερώσουμε και την κοινωνία και για να δημιουργήσουμε τη διάθεση για λύση, ενάντια στον αρνητισμό και τον εθνικισμό που διασπείρονται μέσα στην κοινωνία και που δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς για τη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου