Τελευταίες ειδήσεις

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΑΚΕΛ - Χριστοφίδης - Οριο αφυπηρέτησης - Κρατική χορηγία - Ακαδημαϊκοί

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 17/3/2010 7:01:49 μμ


Ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του παρακολουθεί με έκπληξη τις αντιδράσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το ζήτημα της επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος της ηλικίας.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τη Συντεχνία του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο ΔΗΣΥ πρωτοστάτησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, αλλά στην περαιτέρω επέκταση του ορίου στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία και στην επέκταση του ορίου ακόμα και στο ιδιωτικό τομέα».

«Αυτές ήταν οι θέσεις τους», είπε, «και κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου, για τη διάσωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η προσέγγιση του ΔΗΣΥ να προσπαθεί τις δικές του προθέσεις και τους δικούς του σχεδιασμούς να τους επιρρίψει σε άλλους θυμίζει την ιστορία της κολοβής αλεπούς, η οποία όταν έχασε την ουρά της προσπαθούσε να πείσει ότι είναι της μόδας με τον ίδιο τρόπο να συμπεριφερθούν όλοι».

Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, «το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του ορίου συνταξιοδότησης και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές». Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν ξέρει «ποια σκοπιμότητα εξωθεί το ΔΗΣΥ, ο οποίος προωθεί την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, να προσπαθεί συνεχώς να φορτώσει στις πλάτες άλλων, τις δικές του τις ευθύνες για την προσπάθεια που γίνεται σήμερα να δημιουργηθούν περεταίρω κοινωνικά προβλήματα και να πληγούν τα συμφέροντα της νέας γενιάς του τόπου».

Κρατική χορηγία
-----------------
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κρατική χορηγίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «καθημερινά σχεδόν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θέτει ζήτημα για τα μη στοχευμένα μέτρα, στα οποία βέβαια περιλαμβάνεται και φοιτητική χορηγία».

«Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ αποδίδει προθέσεις, οι οποίες έχουν διαψευστεί κατά κόρον και από την Κυβέρνηση και από το δικό μας το κόμμα, στην Κυβέρνηση, για δήθεν προσπάθεια κατάργησης της φοιτητικής χορηγίας», είπε.

Ανέφερε πως «θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους ο Αναπληρωτής Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και οι δύο μαζί με τη φοιτητική τους παράταξη, η οποία αποτελεί κομμάτι του κόμματος τους και να αποφασίσουν τελικά ποια είναι η δική τους θέση και να αφήσουν την Κυβέρνηση έξω από αυτό το παιχνίδι, διότι η Κυβέρνηση έχει καθαρές κρυστάλλινες θέσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί μερικές φορές γι’ αυτό το θέμα».

Συνάντηση με Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστημίου
-------------------------------------------------------------------------
Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με Συντεχνία του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε πως συζητήθηκε η πρόταση, την οποία έχει διαμορφώσει μια Επιτροπή Ακαδημαϊκών, που έχει διοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με την ενοποίηση της νομοθεσίας για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει στους φίλους της συντεχνίας τα εξής: Εκείνο το οποίο έχει συμφωνηθεί σε συνεδρία του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ότι αυτή είναι μια εισήγηση και θα πρέπει να ακουστούν οι απόψεις των άλλων ακαδημαϊκών, των φοιτητών, των διοικητικών και βέβαια των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», είπε.

Πρόσθεσε πως «στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διαμορφώσει μια πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και αυτή η νέα πρόταση να σταλεί διά της εγκρίσεως της βέβαια από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή για έγκριση».

Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως το κόμμα του σε σχέση με αυτή την εισήγηση έχει ουσιαστικές διαφωνίες, διαφωνίες όπως ανέφερε, «οι οποίες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι πολλά ζητήματα, που μέχρι σήμερα ρυθμίζονταν από κανονισμούς των υπαρχουσών νομοθεσιών, αυτή τη στιγμή γίνεται εισήγηση από κάποιους να πάνε σε εσωτερικούς κανόνες των ανωτάτων ιδρυμάτων».

Είπε ακόμα ότι το κόμμα του «έχει διαφωνίες και με σοβαρά ζητήματα αρχής, όπως η πρόνοια για διοριστικό σύστημα για τους πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και όλα τα μέχρι σήμερα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου