Τελευταίες ειδήσεις

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Απεταξάμην το νέο σύστημα διορισμού ή ποιος λέει ψέματα για την πρόταση του ΥΠΠ



Μετά το σάλο που προκάλεσε η ανεκδιήγητη πρόταση του ΥΠΠ για το «νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών λειτουργών στα δημόσια σχολεία», ένας ένας ή καλύτερα μία μία άρχισαν να αποστασιοποιούνται από την πρόταση και προσπαθούν να επιρρίψουν αλλού την ευθύνη για το περιεχόμενό της. Ο Υπουργός Παιδείας, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, άρχισε να αποδίδει την πρόταση σε πανεπιστημιακό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής που ο ίδιος διόρισε, ο οποίος είναι γνωστός για τις αντεκπαιδευτικές του απόψεις. Τα κόμματα και άλλοι οργανωμένοι φορείς, βλέποντας την αντίδραση αλλά και μελετώντας καλύτερα το περιεχόμενο, αποτάσσονται την κυβερνητική πρόταση, ακόμα και αν συγκυβερνούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος ο Υπουργός, η οποία δήλωσε δημόσια σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λευκωσία ότι δε συμμετείχε στη διαδικασία ετοιμασίας της πρότασης. Σε άρθρο της, μάλιστα, ασκεί με εύσχημο και συγκεκαλυμμένο τρόπο κριτική στην πρόταση. Το παράξενο είναι ότι στην εισαγωγή της πρότασης που κατέθεσε ο Υπουργός υπάρχει σαφής αναφορά ότι το θέμα του συστήματος διορισμού «αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίες της Επιστημονικής Επιτροπής που διορίστηκε». Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι ένας από τους δύο λέει ψέματα. Είτε ο Υπουργός, που ήθελε προφανώς με την επίκληση της Επιστημονικής Επιτροπής να δώσει μια ψεύτικη επιστημονική υπόσταση στην πρόταση που κατέθεσε, είτε η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από την πρόταση του Υπουργείου.
Την αλήθεια μάλλον δε θα τη μάθουμε ποτέ. Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Η αλήθεια που γνωρίζουμε, την οποία φέρνει στην επιφάνεια το αλαλούμ με την πρόταση για το σύστημα διορισμού, είναι αυτή που βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Είναι η προχειρότητα, η ανικανότητα και η ανεπάρκεια άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής από το Υπουργείο, καθώς και η έλλειψη διαφάνειας, διαλόγου και τεκμηρίωσης για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, για να μη μιλήσουμε για τα βολέματα ημετέρων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας «εκσυγχρονισμού» του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα δυστυχώς τα πληρώνουμε όλοι μας∙ με την αθέτηση της δέσμευσης ότι η αποκοπή των μισθών θα οδηγήσει στον επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων, με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εργοδότηση των αδιόριστων συμβασιούχων στην Εθνική Φρουρά, με τα προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, με τη διάλυση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, με την υποβάθμιση των Εσπερινών Σχολείων, με τις αντιφατικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και εσχάτως με την πρόταση για το νέο σύστημα διορισμού.
Είναι καιρός να σοβαρευτούν στο Υπουργείο, γιατί με τέτοια «ηγεσία» το μέλλον των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών προμηνύεται ζοφερό, χωρίς καν να λάβουμε υπόψη την παρουσία της Τρόικα και της Παγκόσμιας Τράπεζας!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου